Kako provjeriti je li telefon prisluškivan? (Android i iOS)

Sumnjaš na to da netko špijunira tvoj telefon? Primjećuješ uznemirujuće pojave i ne znaš možeš li svoj uređaj koristiti na siguran način? U današnjem članku doznat ćeš kako provjeriti je li tvoj telefon prisluškivan.

Kako ustanoviti je li telefon prisluškivan? Pokazatelji

Nažalost ne možemo uvijek biti sigurni je li telefon prisluškivan, jer često za to nema očitih pokazatelja. Ipak, potrebno je biti na oprezu i obraćati pažnju na sve promjene u funkcionalnosti telefona. Ako se pametni telefon „ponaša“ čudno, što znači da se sam uključuje i isključuje, instalirane aplikacije se same pokreću ili se baterija troši neočekivano brzo, to mogu biti pokazatelji da su instalirani prisluškivači. Našu sumnju bi također trebalo izazvati neuobičajeno ponašanje kamere telefona.

Naravno, svi navedeni signali ne znače 100% da je pametni telefon prisluškivan. Navedeni pokazatelji mogu jednostavno ukazivati na kvarove ili pretjerano korištenje uređaja. Ipak, vrijedi biti na oprezu.

Uznemirujući pokazatelj za nas mora biti i taj da netko iz našeg okruženja zna o nama stvari koje nikome nismo rekli.

U tom slučaju vrijedi provjeriti je li naš telefon prisluškivan ili nije. U nastavku predstavljamo različite načine kako to napraviti na Android telefonima, kao što su Samsung, Xiaomi ili Huawei, ali i iPhone.

Kako provjeriti je li telefon prisluškivan? Pokušaj sa servisnim kodovima (Android, iOS)

1. Kako provjeriti je li telefon prisluškivan? (Android i iOS)

U otkrivanju prisluškivanja i nepravilnosti na tvojem telefonu pomoći će ti MMI kodovi.

• na ekranu pametnog telefona upiši kod *#21# i doznat ćeš prosljeđuju li se razgovori i poruke s tvojeg telefona na drugi broj. Ako da, broj će se prikazati na ekranu.

• upiši kod *#62# i doznat ćeš gdje se preusmjeravaju pozivi kada je tvoj telefon isključen ili izvan dosega mreže. Nemoj odmah paničariti ako se na ekranu pojavi nepoznati broj zato što je to najvjerojatnije broj tvoje govorne pošte. Ipak, provjeri je li to stvarno tako. Provjeri broj u pretraživaču ili kontaktiraj svojeg operatera.

Kako ustanoviti prisluškuje li se telefon? Provjeri administratore Android uređaja

2. Kako provjeriti je li telefon prisluškivan? (Android i iOS)

Da bi provjerio/la prisluškuje li se tvoj telefon, provjeri popis administratora uređaja i doznat ćeš koje su aplikacije ovlaštene upravljati tvojim telefonom.

Otvori Postavke telefona i u tražilicu upiši „Administratori uređaja“. Također možeš napraviti i sljedeći izbor: Postavke >> Sigurnost >> Administratori uređaja.* Na popisu ćeš vidjeti aplikacije koje imaju status administratora. Ako neka od njih izaziva tvoju sumnju te ustanoviš da je nije izradio proizvođač uređaja ili programa, odmah ograniči njezina ovlaštenja i razmisli o tome da je u potpunosti ukloniš.

*Moguće je da se opcija Administratori uređaja nalazi na drugom mjestu. To ovisi o proizvođaču i modelu pametnog telefona.

Kako provjeriti prisluškuje li se iPhone? Provjeri sigurnost iCloud računa na iPhoneu

Špijuniranje iCloud računa popularan je način koji koriste prevaranti. Prevaranti iznudom dobiju podatke za prijavu na korisnikov iCloud račun i time dobiju pristup svim njegovim porukama, slikama te povijesti poziva. Ako imaš uključenu provjeru u dva koraka, trebaš biti sumnjičav/a kada putem telefona primiš zahtjev za potvrdu nove prijave na račun.

Prisluškivanje telefona? Upotrijebi profesionalnu opremu ili pomoć stručnjaka

U ponudama trgovina s detektivskom opremom mogu se naći posebni detektori koji informiraju o praćenju i pronalaze prisluškivače. Također, dobro rješenje bi bilo ostaviti telefon na pregled tvrtki koja se specijalizirala u otkrivanju prisluškivanja.

Vodi računa o tome da, prije nego što prihvatiš ponudu takve tvrtke, provjeriš njezine recenzije na internetu. Važno je i to da tu tvrtku ne kontaktiraš telefonom za kojeg držiš da je prisluškivan, jer će špijuni u suprotnome doznati za korake koje planiraš poduzeti.

Prisluškivanje telefona? Isključi prateće reklame

3. Kako provjeriti je li telefon prisluškivan? (Android i iOS)

Neki korisnici će možda pomisliti kako je njihov telefon prisluškivan kada im se prikazuju personalizirane reklame temeljene na njihovim interesima i pretragama. U tom slučaju nema razloga za brigu. Normalno je da korporacije kao što su Google ili Facebook prikupljaju informacije i podatke korisnika.

Ako ti to ipak predstavlja problem, možeš na svojem telefonu isključiti personalizirane reklame. Dovoljno je da promijeniš postavke reklama na Google računu i Facebooku. Na iPhoneu možeš ograničiti reklame temeljene na interesima u odjeljku: Postavke >> Privatnost >> Reklame.

Kako osigurati telefon protiv prisluškivanja?

Da bismo osigurali telefon protiv instalacije prisluškivača, moramo prije svega biti na oprezu. Pripazimo na poveznice koje dobivamo putem SMS poruka, e-pošte i društvenih medija. Prije nego što kliknemo na bilo koju poveznicu, dvaput promisli i dobro provjeri izvor. Isto tako ne preuzimaj aplikacije koje nisu na platformama Google play ili Apple store. Koristi ugrađene sigurnosne sustave pametnog telefona, kao što su lozinke i blokade, a također redovito skeniraj telefon. Nikome ne daj nikakve lozinke i osjetljive podatke, isključi bluetooth kada ga ne koristiš i ne spajaj se na otvorene Wi-Fi mreže.

Nadamo se da ti je naš vodič pomogao riješiti problem s telefonom i bolje se pobrinuti za svoju sigurnost.

Futrole za mobitele provjeri ih

Ivan Novković
Ivan Novković

Ljubitelj novih tehnologija, - mobilni uređaji ga fasciniraju već godinama. Vatreni obožavatelj gadgeta, bavi se i testiranjem dodataka za mobitele. Od skoro je recenzent elektroničke opreme i uređivač. U slobodno vrijeme bavi se uradi sam aktivnostima i igra na konzoli. Na blogu etuo odgovoran je za rješavanje problema s kojima se svaki dan susreću korisnici pametnih telefona.

Please select one of each of the ratings above.