Kako provjeriti model telefona?

Pametni telefoni koji se danas proizvode imaju sličan izgled i naziv. Mnogo korisnika ne zna koji model telefona posjeduje. Poznavati parametre svojeg uređaja ili moći ih pravilno procijeniti, može biti od koristi, primjerice, pri odabiru odgovarajućeg pribora za zaštitu. Zato u današnjem članku objašnjavamo kako provjeriti model svojeg uređaja.

Naljepnica

1. Kako provjeriti model telefona?

Velika većina mobilnih telefona sadrži informaciju o modelu na naljepnici ispod baterije. Prije uklanjanja stražnjeg poklopca i baterije, provjeri je li uređaj isključen. To je jako važno jer nagli prekid napajanja može rezultirati gubitkom podataka ili greškama u softveru.

Informacija na kutiji

2. Kako provjeriti model telefona?

Na svakoj izvornoj ambalaži pametnog telefona nalazi se informacija o modelu, na primjer u grafičkom obliku.

Ugravirani natpis i postavke na Apple pametnim telefonima

3. Kako provjeriti model telefona?

Na starijim modelima telefona marke Apple i ponekim pametnim telefonima Huawei, na stražnjem poklopcu uređaja nalazi se ugravirani natpis s brojem verzije telefona. Kod novijih pametnih telefona Apple - iPhone 8 i iPhone X, naziv modela možeš provjeriti odabirom odjeljka: Postavke >> Općenito >> Model ili Serijski broj.

Zatim tu informaciju upiši u pretraživač Google. Informacije o pojedinim pametnim telefonima proizvođača s logotipom u obliku ugrizene jabuke mogu se pronaći na web stranici te robne marke.

Postavke na Android i Windows Mobile telefonima

Još jedan način provjere verzije uređaja jest provjera podataka u operacijskom sustavu telefona. Na uređajima sa sustavom Windows Phone i Android, informacije se nalaze na istom mjestu. Model svojeg telefona provjeri odabirom odjeljka: Menu >> Postavke >> Informacije o telefonu >> Naziv uređaja.

Kod i ponovno pokretanje

Neki modeli telefona pružaju mogućnost upisa kratkog koda, zahvaljujući kojem će se prikazati informacija o verziji uređaja. Takvu mogućnost pružaju na primjer telefoni Nokia. Dovoljno je upisati i potvrditi kod *#0000#. Ponekad se marka i model uređaja prikažu prilikom ponovnog pokretanja istog.

Znati podatak o modelu telefona kojeg posjeduješ – prednosti

4. Kako provjeriti model telefona?

Bez informacije o modelu telefona nećemo ga moći prodati po kompetitivnoj cijeni. Samo pomoću informacije o verziji pametnog telefona i njegovim parametrima možemo ispravno procijeniti njegovu vrijednost. Štoviše, bez informacije o tome koji model telefona posjeduješ nećeš moći odabrati odgovarajući pribor, kao na primjer zaštitni etui ili foliju i staklo za LCD.

Bez zaštite, naš telefon je izložen brojnim oštećenjima koja mogu negativno utjecati na njegov izgled, ali i uzrokovati trajna oštećenja.

Futrole za mobitele provjeri ih

Ivan Novković
Ivan Novković

Ljubitelj novih tehnologija, - mobilni uređaji ga fasciniraju već godinama. Vatreni obožavatelj gadgeta, bavi se i testiranjem dodataka za mobitele. Od skoro je recenzent elektroničke opreme i uređivač. U slobodno vrijeme bavi se uradi sam aktivnostima i igra na konzoli. Na blogu etuo odgovoran je za rješavanje problema s kojima se svaki dan susreću korisnici pametnih telefona.

Please select one of each of the ratings above.