Ne radi zvuk na telefonu – što napraviti?

Kvar pri reprodukciji zvuka prilično je čest problem kod Android uređaja. U današnjem članku opisujemo tri najčešća problema koji se javljaju pri reprodukciji zvuka na pametnim telefonima i predlažemo kako se nositi s kvarovima.

1. situacija. Telefon prikazuje slušalice, a da na njih nije priključen

Ako slušalice nisu priključene na telefon, a na ekranu se prikazuje ikonica za slušalice, to znači da je telefon zaglavio u načinu rada slušalica. U tom slučaju ne čujemo zvuk s pametnog telefona sve dok ga ne priključimo na slušalice. Taj problem je moguće riješiti na sljedeće načine:

•  pojačavanjem glasnoće na pametnom telefonu: stisni gumb za pojačavanje glasnoće na telefonu, to će omogućiti telefonu da iziđe iz tihog načina rada.

•  ponovnim priključivanjem slušalica: nekoliko puta pokušaj priključiti i isključiti slušalice, a zatim ponovo pokreni telefon. Provjeri, je li ikonica slušalica nestala s ekrana pametnog telefona.

•  čišćenjem priključka za slušalice: priključak za slušalice može biti prekriven prašinom ili nečistoćom, zato za čišćenje upotrijebi mekanu četkicu za zube ili komprimirani zrak.

•  ponovnim pokretanjem telefona: isključi i ponovo pokreni pametni telefon ili izvadi i ponovo umetni bateriju telefona.

•  vraćanjem telefona na tvorničke postavke: napravi sigurnosnu kopiju važnih dokumenata, a zatim prijeđi na opciju Postavke>Sustav>Sigurnosna kopija i ponovo postavljanje telefona>Vraćanje tvorničkih postavki>Ponovo postavi telefon (nazivi funkcija mogu se neznatno razlikovati zavisno od modela telefona koji posjeduješ).

2. situacija. Zvučnik telefona odjednom je prestao raditi

1. Ne radi zvuk na telefonu – što napraviti?

Ako telefon ne može reproducirati nijedan zvuk, odnosno ne čuje se melodija zvona, glazba ni zvuk obavijesti, možda je problem u softveru. Kvar možeš pokušati popraviti sljedećim radnjama:

•  ponovnim pokretanjem pametnog telefona: dovoljno je ponovno pokrenuti Android telefon da se uređaj osvježi.

•  isključujući Bluetooth na telefonu: funkcija Bluetooth ponekad može uzrokovati probleme sa zvučnikom. Idi na opciju Postavke>Veze>Bluetooth (nazivi funkcija mogu se neznatno razlikovati zavisno od modela telefona).

•  vraćanjem telefona na tvorničke postavke: vraćanje uređaja na tvorničke postavke može biti učinkovit način za rješavanje većine problema vezanih uz softver Android telefona.

3. situacija. Telefon sam prebacuje na tihi način rada

2. Ne radi zvuk na telefonu – što napraviti?

Korisnici pametnih telefona ponekad se žale da se njihovi uređaji sami stišaju za vrijeme trajanja poziva ili prebacuju na tihi način rada. Takav kvar možda uzrokuju aplikacije trećih strana ili nepotrebne datoteke u predmemoriji. Taj problem moguće je riješiti na dva načina:

•  deinstalacijom štetne aplikacije: ako se taj problem pojavio nedavno, deinstaliraj aplikaciju koju si u posljednje vrijeme instalirao/la.

•  čišćenjem predmemorije od nepotrebnih datoteka: preuzmi aplikaciju za čišćenje cache datoteka, npr. App Cache Cleaner. Provjeri pojavljuje li se problem i nakon što si upotrijebio/la program.

Ako i nakon primjene gore navedenih rješenja pametni telefon ne reproducira nikakav zvuk, znači da je došlo do mehaničkog oštećenja uređaja. U tom slučaju preporučujemo da kontaktiraš ovlaštenog servisera koji će popraviti oštećene komponente.

Futrole za mobitele provjeri ih

Ivan Novković
Ivan Novković

Ljubitelj novih tehnologija, - mobilni uređaji ga fasciniraju već godinama. Vatreni obožavatelj gadgeta, bavi se i testiranjem dodataka za mobitele. Od skoro je recenzent elektroničke opreme i uređivač. U slobodno vrijeme bavi se uradi sam aktivnostima i igra na konzoli. Na blogu etuo odgovoran je za rješavanje problema s kojima se svaki dan susreću korisnici pametnih telefona.

Please select one of each of the ratings above.