Što raditi nakon što ste kliknuli na sumnjivi link na mobitelu?

Linkovi koji su zaraženi virusima dijele nam se na sve lukavije načine, pa svatko ima šansu ih otvoriti na svome mobitelu. Ponekad je to sumnjivi link u e-pošti, na Messengeru ili na WhatsAppu, a drugi put sumnjivi link na Facebooku. Kada svhatimo da smo postali žrtva prijevare, nemojmo gubiti vrijeme. Potrebno je znati što raditi da se riješimo potencijalnog virusa.

Koja je prijetnja ako kliknete sumnjivi link?

1. Što raditi nakon što ste kliknuli na sumnjivi link na mobitelu?

URL zaraženih stranica jedna je od najčešćih metoda phishinga, kojim se korisnici mreže navode da daju svoje osobne informacije. Ako kliknete na sumnjivi link na mobitelu s Androidom, možete nekome nesvjesno dati svoje podatke, na primjer vaše zaporke, brojeve kreditnih kartica ili korisničke brojeve vaših bankovnih računa. Štoviše iPhone se može također zaraziti, iako je na prvi pogled njegova zaštita po pitanju npr. sumnjivih linkova veća.

Sumnjivi linkovi vode ka lažnim internetskim stranicama, koje jako podsjećaju na stranice banaka ili drugih pouzdanih organizacija, primjerice pružatelja usluga za plaćanje, kurirskih ili internetskih usluga. Na phishing nas može upozoriti poruka sa zahtjevom da otkrijemo osobne informacije. Pouzdane organizacije nikad ne šalju ovakve zahtjeve svojim klijentima. Sumnjivi izvori također ne koriste kriptiranu verziju HTTP protokola. Dakle ako nam se već desi kliknuti potencijalno opasan link na mobitelu, apsolutno ne smijemo upisivati na stranicu naše povjerljive podatke. Ne koristimo metodu prijave putem Facebooka da bismo vidjeli sadržaj stranice.

Još gori scenarij ako smo kliknuli na sumnjivi link na mobitelu je taj u kojim naš pametni telefon je automatski preuzeo zloćudan softver. Možemo čak biti nesvjesni da je on instaliran na uređaju. Od ovog trenutka naše povjerljive informacije se mogu preuzimati bez da znamo za to, što nerijetko vodi ka krađi financijskih sredstava, oštećenju datoteka na mobitelu ili jednostavno širenju virusa. Što se može uraditi da bismo spriječili ovakav niz događaja?

Što raditi nakon što ste kliknuli na sumnjivi link na mobitelu? Isključite internet na mobitelu

Prvi korak kada smo shvatili da smo kliknuli na sumnjivi link na mobitelu je da potpuno isključimo internet na pametnom telefonu. Ovo se tiče podjednako Wi-Fi-ja i mobilnih podataka. Na ovakav način možemo smanjiti rizik od preuzimanja zloćudnog softvera, podjednako od strane našeg uređaja, kao i putem drugih uređaja koji su spojeni na istu Wi-Fi mrežu. Najsigurniji korak je staviti mobitel na zrakoplovni režim rada. Na ovakav način dodatno oduzimamo zloćudnom softveru mogućnost da u naše ime pošalje sumnjivi link ili SMS osobama sa spiska naših kontakata.

Kontrola bankovnog računa

Ako koristimo mobitel za prijavu na bankovne aplikacije, dobro je provjeriti sa drugog uređaja da li financijska sredstva nisu nestala sa našeg računa. Ako primijetimo bilo koje sumnjive operacije, treba smjesta prijaviti situaciju banci, koja će poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu računa. Vjerojatno će to zahtijevati blokiranje kartice koju smo do tada koristili i izradu nove kartice. Ako bude bilo potrebe, oni će o situaciji obavijestiti policiju.

Sigurnosna kopija podataka

Postoje virusi koji nakon instaliranja na pametnom telefonu blokiraju pristup različitim aplikacijama, fotografijama ili drugim podacima koje koristimo svaki dan. Za deblokiranje mogućnosti pristupa iznuđuje se novac, ali nerijetko virus trajno briše sadržaj pohrane na mobitelu. Zbog toga ako ste kliknuli na sumnjivi link, dobre je što brže napraviti sigurnosnu kopiju podataka. Dok ponovno ne uključite internet na mobitelu, najbolje je za to uporabiti memorijsku karticu, USB memoriju ili prijenosni disk.

Promjena podataka za prijavu u aplikacijama

Na pouzdanom uređaju trebamo promijeniti podatke za prijavu u aplikacijama, koje su mogle biti izložene hakerskom napadu zbog toga što smo kliknuli na sumnjivi link. Dobro je promijeniti zaporke na društvenim medijima, u e-pošti ili na bankovnom računu. Tamo gdje je to moguće trebamo uključiti dvostruku autorizaciju, primjerice telefonsku autentifikaciju. Ako smo na sumnjivoj stranici spremili našu bankovnu karticu, moramo je smjesta blokirati i zamijeniti za novu.

Skeniranje pametnog telefona po pitanju prisutnosti virusa

Kada ste napravili sve navedene korake, tek dolazi vrijeme za ponovno spajanje potencijalno zaraženog mobitela na mrežu. Osobe koje nemaju napredno znanje o novim tehnologijama mogu ponijeti svoj pametni telefon GSM stručnjaku koji će skenirati uređaj po pitanju prisutnosti zloćudnog softvera. Pritom trebate izabrati kompetentnu osobu koja posjeduje pozitivne ocjene svog rada. Napredniji vlasnici mobitela mogu preuzeti antivirusni program iz pouzdanog izvora, primjerice Avast, AVG ili Kaspersky iz trgovine Google Play. Mnoge u cijelosti besplatne aplikacije dozvoljavaju skeniranje sadržaja pametnog telefona da bi eliminirale prisutnost štetnog softvera. Možete u njima nabaviti i dodatne usluge koje uvećavaju sigurnost rada mobitela, primjerice vatrozid.

Vraćanje tvorničkih postavki

Ako se virus ne može obrisati pomoću antivirusnog programa koji imate ili želite imati stopostotnu garanciju uklanjanja zloćudnog softvera, dobra metoda je vraćanje tvorničkih postavki na mobitelu. Ona je radikalna jer predstavlja brisanje sa pametnog telefona sve nadograđene podatke i ostavlja samo tvorničke postavke i aplikacije. Zato vrijedi prvo provjeriti jesmo li napravili sigurnosnu kopiju slika ili videozapisa. Ako ste redovno pravili sigurnosne kopije, kada vratite mobitel na tvorničke postavke, možete vratiti i podatke sa datumom prije trenutka kada ste kliknuli na sumnjivi link.

Prije svega opreznost

U budućnosti bolje je izbjegavati situacije koje nas izlažu phishing napadima. Vrijedi biti jako oprezan prije otvaranja sumnjivih linkova. Ako je pošiljatelj linka pouzdan, on će sigurno pokušati odgovorniji način kontakta, primjerice putem telefona ili pošte. Najbolje je smjesta brisati sumnjive poruke ne bismo li kasnije slučajno kliknuli na njih. Apsolutno ne smijemo otvarati linkove koje su nam poslali neznanci. Trebamo biti oprezni također prije otvaranja linkova koje su nam poslali znanci jer njihovi računi mogu biti hakirani. Ni u kom slučaju ne smijemo dijeliti povjerljive osobne podatke preko nezaštićenih internetskih stranica.

Maskice za mobitele provjeri ih

Ivan Novković
Ivan Novković

Ljubitelj novih tehnologija, - mobilni uređaji ga fasciniraju već godinama. Vatreni obožavatelj gadgeta, bavi se i testiranjem dodataka za mobitele. Od skoro je recenzent elektroničke opreme i uređivač. U slobodno vrijeme bavi se uradi sam aktivnostima i igra na konzoli. Na blogu etuo odgovoran je za rješavanje problema s kojima se svaki dan susreću korisnici pametnih telefona.

Ocjena: 4.60 / 5.0 (12)
Vaša ocjena
Please select one of each of the ratings above.