Telefon radi, ali nema slike na zaslonu – što učiniti?

Tvoj telefon radi, ali ekran je cijelo vrijeme zacrnjen? To može značiti ili da je došlo do mehaničkog oštećenja uređaja, ili zamrzavanja softvera. Stoga, prije nego odlučiš povući radikalne poteze, prvo posegni za najjednostavnijim rješenjima. Što je to, dakle, što treba prvo napraviti?

Skini maskicu sa svojeg telefona

1. Telefon radi, ali nema slike na zaslonu – što učiniti?

Etui koji nije prikladan za određeni model pametnog telefona, može na nekim uređajima blokirati optički senzor zbog čega zaslon telefona neće prikazivati sliku. To je samo jedan od nekoliko razloga zbog kojeg vrijedi kupiti maskicu sukladnu specifikacijama našeg pametnog telefona. Ako problem nestane nakon skidanja etuija, vrijeme je da kupiš novi.

Ostavi telefon na hladnijem mjestu

Telefon koji ima crni zaslon puno se brže grije kada na njega padaju zrake sunca. Stoga u toj situaciji treba pametni telefon staviti u sjenu. Kada se uređaj malo ohladi, možda će početi raditi ispravno. Nakon nekoliko desetaka minuta, provjeri je li zaslon proradio.

Ako je to moguće, izvadi bateriju

Budući da je jedan od uzroka zbog kojeg telefon ne prikazuje sliku taj da se smrznuo njegov operativni sustav, pomoći može vađenje baterije iz uređaja. Nemaju svi pametni telefoni tu mogućnost – to prije svega nije moguće učiniti na svim novim modelima telefona s jednodijelnim kućištem. Ako, pak, imamo telefon starijeg datuma proizvodnje, vrijedi iz njega izvaditi bateriju, pričekati nekoliko sekundi, a zatim opet umetnuti bateriju i uključiti telefon.

Ponovo pokreni pametni telefon

Svi vlasnici pametnih telefona koji ne mogu izvaditi bateriju iz svojeg uređaja, trebaju barem pokušati ponovo pokrenuti uređaj. Stoga treba pritisnuti i držati stisnutim gumb za napajanje sve dok se telefon ne isključi. Ako to ne uspije, na nekim pametnim telefonima treba istovremeno pritisnuti i držati stisnutim gumb za napajanje i pojačavanje glasnoće. Nakon isključivanja telefona treba pričekati nekoliko sekundi, a zatim ponovo pokrenuti uređaj.

Priključi telefon na punjač

Čak i ako smo sigurni da naš telefon radi, moramo ga na nekoliko desetaka sekundi priključiti na punjač. Možda je nedostatak slike uzrokovala ispražnjena baterija na pametnom telefonu. Nakon što prođe nekoliko desetaka sekundi, provjeri je li zaslon proradio.

Koji drugi razlozi mogu uzrokovati da zaslon na telefonu ne radi?

Na pametnim telefonima koji rade pomoću operativnog sustava Android postoji puno uzroka za prestanak rada zaslona. Uzroci tehničke prirode su obično rezultat zamrzavanja softvera kojeg često uzrokuju preuzete zlonamjerne aplikacije ili neispravne aktualizacije operativnog sustava. U tom slučaju možemo pokušati popraviti sustav pomoću namjenske aplikacije dr.fone. Aplikaciju je potrebno instalirati na računalo ili na prijenosno računalo, a zatim na računalo priključiti pametni telefon. Pomoću te aplikacije također možemo preuzeti s telefona sve datoteke koje želimo zadržati u slučaju da se ispostavi da je problem nerješiv.

Isto tako, mehanička oštećenja mogu uzrokovati da zaslon ne radi. Zaslon najčešće prestaje raditi nakon pada telefona. U toj situaciji često dolazi i do puknuća stakla zaslona, iako taj problem nije vidljiv na prvi pogled. Pametni telefon možemo oštetiti i kada ga ne isključujemo iz punjača nakon što se baterija napuni ili kada koristimo nekompatibilni pribor za punjenje baterije. Tada ne možemo sami popraviti telefon. U tom slučaju je najbolje uputiti se s pametnim telefonom u GSM servis. Prije toga, možemo pomoću aplikacije pohraniti datoteke s pametnog telefona na računalo.

Maskice za mobitele provjeri ih

Ivan Novković
Ivan Novković

Ljubitelj novih tehnologija, - mobilni uređaji ga fasciniraju već godinama. Vatreni obožavatelj gadgeta, bavi se i testiranjem dodataka za mobitele. Od skoro je recenzent elektroničke opreme i uređivač. U slobodno vrijeme bavi se uradi sam aktivnostima i igra na konzoli. Na blogu etuo odgovoran je za rješavanje problema s kojima se svaki dan susreću korisnici pametnih telefona.

Please select one of each of the ratings above.